Wat me afgelopen week opviel bij de vrouwen die ik sprak over hun werk, is dat velen van hen al jarenlang werken in omgeving waarin ze niet gestimuleerd of gewaardeerd worden.

Maar ze niet opgeven, want en dan komen de belemmeringen ze hebben nu immers een inkomen, ergens anders zal het toch wel niet beter zijn, wie zit er nu op mij te wachten en gewoon nog even doorzetten want straks wordt het vast beter zijn veel gehoorde overtuigingen.

Ik mag toch niet zeuren zei eentje er letterlijk, ik mag blij zijn dat ik een baan heb. 

En diep van binnen beseffen ze allemaal dat het niet klopt en willen ze niet jaar in jaar uit zo door blijven gaan. Maar toch blijven ze doorgaan. Ik snap heel goed hoe het werkt en weet dat het mega spannend is om in beweging te komen.

Maar wat zou je doen als een vriendin tegen je vertelt dat je baas mega boos op je wordt als je 5 minuten te laat op je werk komt, maar je elke avond gerust een uur overwerkt?

Of dat je leidinggevende je alle rotklusjes geeft en ook nog opmerkingen maakt over hoe je eruit ziet in negatieve zin? Wegwezen zou je zeggen! En toch zeggen we dat niet zo gemakkelijk tegen onszelf.

Waarom blijf je hangen in een ongewenste situatie?

Eén van de belangrijkste redenen dat je niet beweging komt is omdat je vaak al lang in een ongewenste situatie zit. Je weet precies wat je niet wilt, maar je weet niet wat je wel wilt. 

Daardoor blijf  je alleen maar bezig met wat je niet wilt en kom je geen stap verder. Ik las het volgende stukje in een boek:

Stel je eens voor je zit naast een chauffeur en je hoort hem tijdens het inhalen van een vrachtwagen in zichzelf mompelen over alle mogelijke rampen die er tijdens het inhalen zouden kunnen gebeuren. Dan stap je toch ook uit en zoek je een andere chauffeur.

Het fantaseren of nadenken over wat er allemaal zou kunnen gebeuren en wat nu niet fijn is, brengt je helemaal niet in de actie stand of een stap dichterbij wat je wel wilt.

Wat helpt dan wel?
De eerste stap is om te gaan voelen en nadenken wat je wel wilt. Probeer eens te kijken naar jouw authentieke verlangens. Waar droom je van? Hoe zou jij je dagen willen doorbrengen en met welk gevoel zou je elke avond naar bed willen gaan?

Weersta de verleiding om hetgeen waar jij naar verlangt te laten beïnvloeden door anderen. Want zolang je iets probeert te realiseren wat niet echt van jou is, wat je denkt dat je moet doen, dan wordt het nooit succesvol.

Spreek in wat je wél wilt

Leer te spreken in wat je wilt en niet wat je niet wilt b.v.: Ik wil niet dat je weggaat, maar ik vind het fijn als je nog even blijft.

Ik wil niet elke dag uitgeput koken en dan op de bank hangen, maar ik wil elke dag met frisse energie in de keuken staan en s’avonds wil ik een wandeling maken of een boek lezen.

Formuleer hetgeen wat jij wilt en waar jij naar verlangt dus positief, want echt de volgende stap komt vanzelf. Ik mag dit dagelijks aanschouwen bij de mensen die ik coach.

Als je het lastig vindt om te visualiseren wat je wilt, maak dan eens een moodboard voor jezelf of probeer dingen op te schrijven die jou elke dag energie geven. Maar je kunt ook samen met mij een verdiepingssessie inplannen. Deze maand geef ik er 3 weg van een uur (normaal zijn ze een half uur). Zodat we samen kijken naar wat jij echt wilt en wat jouw eerste stappen kunnen zijn om daar naar op weg te gaan. Meld je aan door hier te drukken.