Wat kan je doen aan een vol hoofd en een opgejaagd gevoel? | Slow and Grow
Een vol hoofd en een opgejaagd gevoel, hoe vaak heb je daar wel geen last van? Dat je voor je een nieuwe baan wilt gaan, maar dat je niet weet waar en hoe je moet beginnen.
Mijn hoofd is vol, ik kom gewoon niet tot inzichten. Ik kan niks opschrijven, het lijkt wel of er niks uit me komt. Deze opmerkingen hoor ik vaak van mensen voordat ik met ze aan de slag ga. Het is ook niet vreemd, we doen de hele dag zoveel en vaak ook nog tegelijk, we hebben daardoor te weinig rust.
 
Een vol hoofd en stress leiden tot de volgende fysieke klachten:
  • slechter slapen
  • minder energie
  • verminderde weerstand
  • uitstelgedrag
  • lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, maagklachten of zelfs hyperventileren
Herken jij dat ook? Lastig hè, want veelal is het moeilijk om voor jezelf de stopknop te vinden. Terwijl aanzetten zo gemakkelijk gaat.
 
Wat kan je eraan doen
Er zijn inmiddels diverse bewijzen dat bewegen het beste medicijn is tegen stress. Elke vorm van beweging draagt bij aan dat je aandacht niet in je hoofd is. Wat ook goed helpt is om je zintuigen te gebruiken. Dit kan je gemakkelijk overal doen door b.v. een paar minuten heel bewust te luisteren wat je om je heen hoort, of om iets te eten of te drinken. Wat proef je of wat ruik je? Ook zou je fijne rustgevende muziek voor jezelf kunnen opzetten voordat je dingen gaat doen, zodat je alvast in ontspanning begint. 
Mochten de klachten langdurig aanhouden dan is het belangrijk om aan de bel te trekken. Hulp vragen voelt misschien als een grote drempel, maar als niemand weet dat jij stress hebt dan kan ook niemand je helpen. Het is geen falen om aan te geven dat je last hebt van een te hoge werkdruk of een opgejaagd gevoel.
 
Daarbij is het ook belangrijk om niet alleen te focussen wat er niet goed gaat maar ook voor ogen te houden wat je wél leuk vindt. Wat geeft je plezier? Waarin zou je nog willen leren of groeien? Wat geeft je energie? Hierdoor krijg jij inzichten in wat voor jou belangrijk is en wat jouw positieve energie en meer ontspanning geeft.
Mocht je nu voelen dat je hiermee direct aan de slag wilt kijk dan eens bij het Slow Programma Onthaasten door hier te klikken of neem contact met me op dan kijken we samen wat jou zou kunnen helpen.