De schoolvakantie is hier begonnen, 6 weken lang zijn de meiden weer thuis.
Zelf hebben we 3 weken vakantie, maar door de Corona is de vakantie bij ons door midden gebroken.

De laatste tijd sprak ik veel met anderen over angst. En dan met name de angst die je tegenhoudt om in beweging te komen. Om te gaan voor jouw verlangen en eindelijk die loopbaan stap de maken of om te onderzoeken wat je wel wilt doen.

De zomervakantie is voor mij een tijd van bezinning en reflectie. Tijd om een stapje terug te doen en niet te werken. Misschien wil jij juist deze periode ook gebruiken, om in alle rust, alles op een rijtje te zetten. Zodat je erna stappen kunt maken.

Hoe zorg je ervoor dat je angsten niet meer de overhand nemen?

Daar deel ik graag 3 tips met je over, zodat jij na je vakantie er ook echt werk van kunt maken.

Herken jij jezelf in deze angsten?

 

  • Ik wil heel graat wat anders, maar ik krijg al klamme handen van het idee dat ik mijn zekerheid en veiligheid van mijn vaste baan en salaris moet loslaten
  • Anderen verklaren me voor gek dat ik mijn vaste baan en inkomen wil opzeggen. Ze zeggen tegen mij overal is er wel wat.
  • Ik ben bang dat ik er toch niet achter kom wat ik echt wil doen.
  • Wat nou als het mislukt en ik niet genoeg geld verdien straks of geen klanten krijgt?e

 Wat er onder deze angsten werkelijk ligt

Er zijn tal van redenen waarom we angst hebben als het gaat over een volgende stap in onze loopbaan.

De angsten zitten dieper dan de punten welke hierboven zijn omschreven. Maar wel kan je deze samenvatten in een aantal basispunten, namelijk de angst om afgewezen te worden, angst om dingen te verliezen en angst voor het oordeel van anderen over jou.

Vaak proberen we alles en iedereen maar tevreden te houden en voelen we ons ook overal verantwoordelijk voor. Zijn we bang om egotistisch gevonden te worden als we voor onszelf kiezen en de dingen die we belangrijk vinden. We houden liever alle ballen in de lucht en rennen van werk, naar huis, eten maken, de kinderen naar bed brengen en door naar een feestje. Zonder stil te staan wat we werkelijk willen.

Ik geloof erin dat het anders kan. En middels deze 3 tips help ik je daar graag bij, zodat jij de regie neemt over je angst en je herkent of je op het goede spoor zit.

 

,1. Je angst in de ogen kijken

Angst is graag de baas en voordat je het weet bepaalt het of je iets wel of niet doet. In alles wat je besluit anders te gaan doen of voor het eerst gaat doen gaat gepaard met angst. En dat is ook niet vreemd, want je gaat iets nieuws doen. De vraag is wel, wat maakt dat je angst hebt? Waar ben je precies bang voor?

Maar ook brengt je gevoel van angst tevens een gevoel van enthousiasme mee, een gevoel van opwinding van nu gaat het eindelijk veranderen? Of is het angst die samen gaat met aversie? Een grote mate van tegenzin?

Dit verschil is belangrijk, want als je ergens enthousiasme en opwinding bij voelt, maar gelijk ook (gezonde) spanning dan houd deze angst je scherp. Net zoals bv bij een sportwedstrijd of een sollicitatie van een baan die je heel graag wilt hebben. Voel je echter dat je heel hard wilt wegrennen en er enorme druk en tegenzin vanuit gaat, dan is je angst een goede raadgever dat je met iets bezig bent wat totaal niet bij je past. Dan ben je niet de juiste stappen aan het zetten.


2. Zorg voor support

Je omringen door mensen die in je geloven en willen ondersteunen is ontzettend waardevol.
De omgeving waarin je nu werkzaam ben is daarin enorm belangrijk en heeft daar zeker invloed op. Word je niet gewaardeerd om jouw talenten, krijg je onvoldoende support om je te ontwikkelen en zijn de (rand)voorwaarden niet optimaal? Zoek dan een andere omgeving, waarin dit wel zo is. Een omgeving waarin jij kunt groeien en je wordt gesteund maar ook aangespoord om je ambities te verwezenlijken. Juist door erkenning, waardering en steun zul je veel eerder geneigd zijn om een spannende stap te nemen. Ik heb dit zelf meerdere malen ondervonden in mijn werk zowel in negatieve als in positieve zien. Maar zoek ook buiten je werk een omgeving met gelijkgestemden die jou hierbij kunnen helpen.


3. Jij aan het roer

Het liefst willen we geen angst voelen. Maar angst kan je wel helpen om te voelen of je op de juiste weg bent. Kijk maar bij tip 1. Echter hoeft angst niet aan het roer te staan van wat jij wilt. Angst hoeft niet je pad te bepalen, maar mag naast je zitten terwijl jij zelf aan het roer staat. En zo voorkom je dat angst de controle overneemt over jouw leven.

The day you plant the seed, is not the day you eat the fruit

De dag waarop je je zaadje plant om aan de slag te gaan met je droom, is niet de dag waarop alles gelijk zo ver is. Het betekent een proces waarin je gaat komen, met hobbels, kuilen, maar ook hele waardevolle inzichten en hernieuwde energie. Hemaakt je zoveel rijker en ja, je moet je angsten daarvoor wel aankijken.

Ik wil je een hele fijne vakantie wensen of je nu thuis blijft of weggaat!

En nog een kleine tip: Misschien wil jij deze vakantie ook inzichten opdoen over wat je nu werkelijk wilt en rust creëren in je hoofd. Maar wel in combinatie met echt vakantie vieren en niet continu aan de slag hiermee te zijn. Het Slow & Grow Journal helpt je hier ontzettend goed bij. 

Hierin staan allerlei kleine oefeningen die gericht zijn op ontspanning, persoonlijke groei, verstilling, dankbaarheid, energie en rust.  Zodat je echt tot mooie en waardevolle inzichten komt.