Hoe vaak denk je niet straks, later, volgende maand? | Slow and Grow

Het moment is altijd nu, of zoals ik een tijdje geleden las: Vandaag is de toekomst die we onszelf beloofd hebben.

Want hoe vaak denk je niet, straks, later, volgende week, na corona, volgend jaar. En daardoor blijven we uitstellen, blijven we hangen in dingen doen die we niet heel graag willen doen. Geven we zaken voorrang die eigenlijk helemaal niet belangrijk zijn en richten we ons op meer i.p.v. minder doen.

Hoe fijn zou het zijn om je brein meer te laten focussen en minder te doen? Zodat jezelf kunt kiezen waar je tijd aan besteedt en waaraan niet.

Als er één boodschap is die mij voor mij de afgelopen jaren het allerbelangrijkste is geweest, dan is het dat ik zelf bepaal waar ik voor kies. Waar ik tijd aan besteed en dat ik vooral niet naar mijn hoofd hoef te luisteren, maar meer naar mijn gevoel.

Heel vaak heeft mijn intuïtie al aangegeven of het wel of niet iets wordt. Het grappige is – en daar had ik het laatst in een coachingssessie ook over met een deelneemster – dat je wilt snappen waarom iets niet goed voelt of niet past.

Wat helpt het dat je het weet?

Wat brengt dat weten je? Dat je het daardoor de volgende keer eerder herkent? Wat heeft je ratio hierbij meer te bieden dan je intuïtie? 
Juist je intuïtie zal ook de volgende keer weer aangeven of het wel of niet klopt. Waarom zou je daar niet op mogen vertrouwen?

Daarom is het zo belangrijk om met aandacht te leven, keuzes maken vanuit je intuïtie (ja ok, dan wel met een klein beetje je verstand natuurlijk als het echt een onmogelijk iets is, maar het voelt zo fijn bijvoorbeeld die hele dure vakantie ;-)) en om zelf achter het stuur te gaan zitten. Jij kunt jouw eigen verandering maken in wat voor jou belangrijk is. Dat hoeft niet morgen of volgende week. Nee, dat kan vandaag al.

Wat daarbij helpt is:

  • Om dingen op te schrijven: Door dagelijks stil te staan bij hoe je je voelt en wat je wilt, bepaal je makkelijker prioriteiten en maak je keuzes die bij je passen.

  • Om veel buiten te zijn in de natuur. De natuur maakt je hoofd leeg, waardoor er ruimte ontstaat om je gedachten te ordenen en te onderzoeken. Je krijgt inzicht in hoe je dingen doet en waarom.
  • En om niet urenlang achter elkaar onafgebroken bezig te zijn met datgene waar je mee bezig bent. Het lijkt soms zo fijn en alsof je in een flow zit, maar erna voel je pas hoe uitgeput je bent. 

Maar doe het wel in jouw tempo en in jouw tijd. Zodat de toekomst die je jezelf beloofd hebt echt vandaag begint.

Wist je dat:

Het Slow Programma Onthaasten loopt zo goed, dat vanaf 11 mei er een speciaal groepsprogramma komt. Met elke week coaching en interactie. Meer lezen kan via deze link. Als je meer wilt weten, stuur me dan gerucht een berichtje.


Samen met Ankie van Lab_1823 heb ik een Slow Moederdagpakket gemaakt. Een pakket om te onthaasten, tot jezelf te komen en genieten een jaarlang. Nieuwsgierig wat het is? Kijk dan hier