Wat brengt het volgen van je intuïtie je, zowel in je leven als werk? | Slow and Grow

Als iets niet goed voelt dan doe je het vaak niet. Meestal kan je niet eens beredeneren waarom het zo is, hoe graag je dat ook wilt. Je intuïtie heeft namelijk niks te maken met je ratio.

Waarom is het lastig je intuïtie te volgen

Toch vinden we dat lastig. Stel je leest op papier de perfecte vacature en je wordt op gesprek uitgenodigd. Op het moment dat je het gebouw binnenloopt voor de sollicitatie bekruipt je een naar gevoel. Je kunt er niet de vinger op leggen wat het is, maar het liefst loop je weer naar buiten. Toch ga je het gesprek aan en tijdens het gesprek blijft het gevoel overheersen. Echter hoor je verstandelijk in het gesprek ook dingen waar je blij van wordt, b.v. het salaris, de arbeidsvoorwaarden en een aantal van de werkzaamheden die je gaat verrichten.

Na het gesprek gaan er 2 gedachten door je hoofd. Dit is toch de baan die je wilde hebben, alles klopt immers. Maar je twijfelt ook. Wat ben je nu geneigd om te doen?

Wat het mij opleverde om naar mijn hoofd te luisteren

Ik kan je vertellen dat ik bovenstaande in het verleden aan de hand heb gehad. Ik heb destijds het besluit gemaakt vanuit mijn ratio. Niet veel later kwam ik er achter dat alles wat gezegd was niet klopte en er veel meer dingen aan de hand waren, die natuurlijk niet naar boven waren gekomen in het sollicitatiegesprek. 

Doordat ik te druk was en allerlei dingen aan mijn hoofd had was ik helemaal niet bezig met wat ik werkelijk wilde en wat echt belangrijk voor mij was. Ik negeerde de signalen van mijn buikgevoel. Ik was alleen maar bezig met ik MOET nu een andere baan vinden, ik ben een loser als het niet snel genoeg lukt en wat gaat langer zoeken me nu echt brengen.

Hoe kan je je intuïtie meer de ruimte geven

Bovenstaande geldt natuurlijk niet alleen voor het zoeken naar een andere baan het geldt voor veel dingen in ons leven. Alleen doordat we vaak te druk zijn met allerlei andere dingen en we onszelf voorbij lopen geven we onze intuïtie niet de ruimte. We zijn meer bezig met wat we denken te moeten doen en wat de buitenwereld van ons vindt. Ons hoofd draait daardoor overuren.

Door te vertragen en te onthaasten kun je veel meer luisteren naar je intuïtie, ook wel je innerlijk weten genoemd. Dat betekent niet dat je je elke dag compleet moet afzonderen, maar wel dat je momenten van rust en stilte inbouwt. Hierdoor kom je er achter waar je werkelijk naar verlangt en en krijg je hernieuwde energie. Hierdoor ga je het leven leiden wat bij jou past.

Begin klein

Mocht je nu denken, hoe kom ik tot deze momenten? Probeer dan klein te beginnen. Elke dag een wandeling van 20 minuten in je eentje of met een kop thee of koffie op een rustig plekje te gaan zitten en voor je uit te staren.

In het begin zul je merken dat de gevoelens van onrust de overhand nemen, je hoofd zal je eraan herinneren wat je allemaal nog moet doen. Maar na een aantal dagen zal je ervaren dat dit verandert. En dat deze momenten je opladen, je inzichten geven over waar je mee bezig was, maar bovenal dat de wereld niet vergaat als je wat tijd voor jezelf neemt.