Ik kom net terug van een rondje hardlopen. Hardlopen en wielrennen is iets wat ik nu graag doe. Het maakt mijn hoofd leeg en ik voel me erna zo lekker fris. Toch betrap ik mezelf erop als ik onderweg dan ben ik nog wel eens denk aan de finish. Vooral als ik net begonnen ben, de eerste paar km’s voelen vaak niet zo fijn in de benen.

Op dat moment ga ik vooruit denken. Ga ik denken, ik moet nog daar en daar langs lopen en dan ben ik klaar.  Dit helpt me niet , in tegendeel ik krijg er alleen maar een zwaarder gevoel van.  Het 
haalt me juist uit het moment en maakt dat mijn hoofd aan ontsnappingen gaat denken. Zo van, je kan hier alvast afslaan dan ben je eerder thuis.

In de toekomst denken
Vooruit denken of ook wel in de toekomst denken is iets wat we regelmatig doen. Ik merk het bij de mensen die ik coach. Een mooi voorbeeld was van een deelneemster die net begonnen was in mijn Grow Programma en spontaan werd uitgenodigd voor een baan.

Daar begonnen de eerste gedachten al op te komen. Misschien is dit wel de baan die ik zou graag wil hebben zei ze. Vol verwachting ging ze naar het eerste gesprek. Na het gesprek belde ze me op en vertelde dat het gesprek goed ging, maar ze wist niet of ze er zou willen werken. Er waren nog zoveel vragen waarop ze geen antwoord had. Maar zei ze tegen me, stel dat ze me een voorstel doen. Wat moet ik dan zeggen? Ik kan het toch niet weigeren? Nu heb ik geen werk en het is iets wat me wel ok lijkt…. Kan ik het wel maken om het niet te accepteren?  Wat zou de eigenaar van dat bedrijf dan wel niet van me denken?

Maar ook ik ben net met jouw Programma begonnen, dat wil ik wel afmaken hoor. Want dit is wat ik echt nodig heb.

Het grappige was, er moest eerst nog een tweede gesprek komen. En daarna zou pas, als er een match was, een aanbod komen. 

Ook zij was keihard aan het vooruit rennen
Terwijl dat helemaal nog niet nodig was. We konden samen rustig verder het Programma in en bovendien kon ze prima het tweede gesprek afwachten om te kijken of het voor haar wel een match was.

En jij hol jij ook vooruit?

Als je denkt aan wat je wilt gaan doen, gaan er dan gelijk allerlei scenario’s door je hoofd heen? Allerlei stemmen van wat er zou kunnen gebeuren? Terwijl je eigenlijk nog niet eens onderweg bent? Waardoor je jezelf tegenhoudt en niet eens de eerste stap zet? Of misschien zet je wel een stap, pakt hij iets anders uit en stop je gelijk weer.

Waardoor je weer terug stapt in je oude patroon en je je goede voornemen over wat je wilde gaan doen laat varen. Het doorbreken van je patroon is niet makkelijk daar liggen vaak oude herinneringen onder. Overtuigingen die je hebt meegekregen vanuit je jeugd of andere ervaringen.

Dit gold ook voor de deelneemster van hierboven. Samen met haar ben ik naast het uitzoeken van wat ze werkelijk wilde ook gaan kijken naar haar oude patronen en waar deze vandaan kwamen. Stap voor stap kwam ze verder, totdat ze ontdekte wat ze echt wilde gaan doen. En nee dat was niet bovenstaande baan (ze kreeg trouwens wel een aanbod en dat sloeg ze af), maar een eigen bedrijf.

En hoe spannend ze haar nieuwe stap ook vind, ze is onlangs haar eigen bedrijf gestart. Ze schreef aan mij een heel mooi kaartje:

8 maanden heb ik gevoeld, stilgestaan en ben ik vooruit gegaan. Mijn interne stem tetterde soms lekker tegen me. Maar wat ben ik blij en dankbaar dat ik de keus gemaakt hebt om ”dit niet alleen te doen”. Maar samen met jou, te leren, doen en blijven vertrouwen. En kijk waar ik nu sta!

Weet jij wat je nodig hebt om door te gaan of om toch die eerste stappen te zetten? Herken jij bij jezelf je oude patronen of tettert jouw interne stem er te hard door heen? Als je ja zegt op één van deze vragen en daarbij graag wat hulp zou kunnen gebruiken plan dan gratis Verdiepingssessie met mij in. Ik kijk graag een keertje met je mee om te kijken wat jou zou kunnen helpen.